donderdag 1 maart 2012

Voorontwerp gevels

De voorgevel

Links de deur van de fietsenberging, rechts de voordeur. Op het 1e en 2e verdiep zie je de zitbankramen die dus naar voren springen.

We willen bakstenen, geen grijze of zwarte want dat lijkt ons te koel. Bruin misschien? Zoals deze of deze? Maar bruin kan ook zo lelijk zijn. We willen ook graag houten ramen en deuren, graag wat blekere, gelige ramen. Dennenhout? Kastanje? Maar houten schrijnwerk, gaat dat wel zo mooi samen met bruine bakstenen? Misschien is dat dan toch weer mooier met zwart? Of toch rood?

De achtergevel.

Grote glaspartij (met een steun aan de linkerkant) verdeeld over gelijkvloers en 1e verdieping want daar zit de vide tussen leefruimte en zithoek. Op deze tekening staat er een dubbele zwaaideur maar we willen liever een schuifraam.
Daarboven een horizontaal raam voor de hobbyruimte. We vinden dat wel mooi, zo'n horizontaal langwerpig raam.
Onder het dak zit een kinderkamer en de trap. De velux is voor de traphal. De dakuitbouw voor de kinderkamer. Hopelijk kan de dakuitbouw nog iets breder maar dat moet besproken worden met stedenbouw.

Om de gevels te interpreteren helpt het om de snede erbij te zien:
We hebben beslist om het waskot op de 2e verdieping te steken, tussen de hobbyruimte en de slaapkamer. Zo blijft er beneden meer bergruimte over.

De keuken komt in een U-vorm omdat er anders te weinig werklblad en kastruimte is. De kolomkasten tegen de muur van de berging, het vuur tegen de zijmuur en het eiland met wasbak naar de tuin gericht.

6 opmerkingen:

 1. Sjiek! Maar idd moeilijk oom da tallemaal te beslissen.
  Je moet eens passeren in Ledeberg, de straat van de markt naar de Brusselsesteeweg. Daar staat een keischoon nieuwbouwrijhuis...beetje dit genre.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel knap! Wij hebben nu ook een schuifraam, maar als ik eerlijk ben zou ik toch liever een dubbele deur hebben gehad. Dan kon onze ruimte echt volledig doorlopen naar de tuin en was er effectief geen barriere meer.
  Ga je met een schuifraam wel genoeg plaats hebben om te schuiven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat is wel een voordeel, dat is ook de reden waarom de architect voor een dubbele deur ging. Maar praktisch is dat niet denk ik, want die deur gaat dan open tegen de zitbank aan de ene kant. De achtergevel is 4m80 buitenmaat dus dan wordt de doorgang wel smaller maar ik denk niet te smal. Andere optie is een harmonicadeur maar dat is duur en minder mooi en neemt ook plaats in als ze is opgevouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai dat is knap! En ik wou hetzelfde zeggen als Oon wat het schuifraam betreft, maar het onze is niet zo breed, een goeie twee meter maar. Als dat volledig is opengeschoven, is de opening minder dan een meter en je moet steeds een drempeltje over.
  Wat de voorgevel betreft zou ik persoonlijk de ramen nog wat verplaatsen. Voor mij zijn er een paar verticale lijnen teveel in het geheel en ik zou die precies meer met elkaar laten overeenkomen. Die uitspringende ramen vind ik wel een geweldig idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga het nog eens deftig op mijn gemak 'bestuderen', maar het ziet er alleszins al zeer geslaagd uit!

  Wat je vragen/bedenkingen betreft:
  * wij hebben nu dubbele deuren en kiezen in ons nieuw huis bewust voor een schuifdeur. Die deuren (nu) zitten ongelooflijk in de weg en nemen heel veel ruimte in beslag als je ze open zet. Tijdens de 'Mijn architect'-dagen heb ik een huis gezien waarbij de vloer van buiten en binnen dezelfde was en er slechts een klein gootje voor de schuifdeur tussen de vloeren zat en dus geen verhoging voor de 'rails' (je had echt het gevoel dat je buiten naar binnen haalde)
  * qua baksteen kiezen wij voor de Linea 7022 van Vande Moortel. Dat is een dunne, lange steen. Die heeft wel iets weg van een van de foto's die je gelinkt hebt. Ik weet wel niet wat het effect is van lange bakstenen op een 'smal' huis? Misschien es navragen bij je architect.
  * wij combineren die steen met zwart raamwerk, maar dat is omdat we dat zelf gewoon heel mooi vinden. Als we op zoek zijn gegaan naar een baksteen, was dat steeds met het idee dat het wel wat mocht afsteken met zwart.

  Als je nog vragen hebt die een 'beginnend bouwer' kan beantwoorden: shoot!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat de plaatsing van de ramen betreft is er weinig keus. Als we die zitbankramen willen en we willen ze niet op een rijtje onder elkaar dan kan het niet anders dan dit. Het is nu eenmaal een smalle gevel (4m20) en je moet ook rekening houden dat je ver genoeg van de scheiding met de buren moet blijven.

  BeantwoordenVerwijderen