zondag 12 februari 2012

Voorontwerp

Afgelopen week gingen we nog eens naar de architect en kregen we drie voorontwerpen te zien.
Variant 1 spreekt ons het meest aan.

Ons wensenlijstje (échte wensen, dromen, niet allemaal vereisten) hield in:

 • De leefruimten (keuken, eetplaats, speelruimte, zithoek)op het gelijkvloers
 • 4 slaapkamers (we zijn immers met vijven)
 • Fietsenberging voor minstens 5 fietsen (verplichting van het AG SOB)
 • LEW (verplichting AG SOB)
 • Een kelder als het kan/mag (manlief sleutelt graag aan fietsen)
 • Veel licht
 • Eetplaats achteraan
 • Relatie met het park aan de achterdeur vinden we enorm belangrijk, de kinderen zullen immers heel vaak binnen- en buitenkomen
 • Zithoek mag klein en gezellig zijn, liefst geen doorgaand verkeer
 • De keukentafel speelt een centrale rol in ons dagdagelijks leven. Het is naast een plek om te eten ook een werk- en babbelplek.
 • Ramen die tevens dienst doen als zitbanken vinden we erg mooi, gezellige hoekjes om in weg te kruipen.
 • De wc liefst niet in de badkamer.
 • De badkamer moet gerieflijk zijn, een dubbele lavabo is een must maar een grote badkamer is niet per se nodig. Een bad mag, maar moet niet.
 • Inbouwkasten in elke slaapkamer (althans de ruimte ervoor voorzien)
 • Niet te strak, niet te koel
 • Scandinavische stijl
 • Veel hout (parket, multiplex, houten ramen) vinden we mooi.
 • Ecologisch verantwoorde materialen
Een groot programma voor een klein en vooral smal lapje grond! 

Variant 1 vinden we het best, de andere twee varianten (nummer 2 met grotere vide, nummer 3 met klein fietsenkeldertje) vonden we véél minder interessant. Dus enkel variant 1 tonen we hier.


Gelijkvloers en 1e verdieping zijn 14,3m diep gebouwd. de voorgevel is 4,3m breed (3,9m binnenmaat), de achtergevel 4,8m (4,4m binnenmaat).
De tweede verdieping is 10,2m diep (excl. vide 8,8m) en de bovenste verdieping zit deels onder het dak en is 8m diep (binnenmaat).
Een totale bewoonbare oppervlakte van 202m²

Alle functies op het gelijkvloers bleek onhaalbaar tenzij de fietsenberging in een kelder kon. Maar die kelder, dat is geen evidentie met twee oude huizen naast onze kavel in de huizenrij. Een keldertje (1m boven maaiveld, 1m eronder) kon technisch gezien wel maar enkel ter hoogte van de kelder van de buren. Dat gaf een soort podium in de leefruimte. Dat zien we niet helemaal zitten. Exit kelder dus!

Ondanks het feit dat de zithoek op de verdieping zit en we dat oorspronkelijk niet wilden vinden we dit ontwerp toch heel erg naar onze smaak. De vide zorgt voor veel licht én voor een relatie met de zithoek en de leefruimte beneden. Ook de zitbank in de leefruimte die visueel doorloopt naar de tuin vinden we een groot pluspunt. Die zitbank doet ook dienst als opbergruimte, zowel binnen als buiten.
De zithoek op de verdieping is heel knus omdat hij wat is afgezonderd maar toch nog in contact staat met de rest van de leefruimte. 

Op de 1e verdieping zit de ouderslaapkamer (14m²) , de badkamer (die ruimer is dan we hadden gedacht!) en de zithoek met een vide. De slaapkamer heeft een soort erker, of zitbankramen zoals wij dat wel eens noemen.

Op de 2e verdieping zit de open hobbyruimte (naaimachines, bureau, stoffenkast) met opnieuw een kleine vide naar de zithoek en een raam dat uitkijkt over het Rommelwaterpark. Als je het mij vraagt de meest perfecte naaihoek van heel Gent! Naast de hobbyruimte zit een berging die ook nog kan dienstdoen als doucheruimte of toilet als we dat zouden willen. Helemaal vooraan zit de eerste kinderslaapkamer (14m²) eveneens met een zitbankraam.

Op de 3e verdieping zitten onder het dak nog twee kinderslaapkamers van elk 12m². De kamer aan de parkkant heeft een dakkapel, de kamer aan de straatkant heeft een velux.  Beide kamers zitten onder het schuine dak, heel gezellig!

We twijfelen nog aan de plaatsing van de keuken en de erkers. Die laatste vinden we heel mooi, enorm gezellig ook maar budgetgewijs én qua isolatie niet zo'n verstandige keuze. Het zijn foliekes maar als het kan volgens het budget willen we ze wel graag!
De positie van de keuken vinden we nog niet helemaal oké, we willen de keuken liever tegen de hoek aan, zonder eiland. Een puntje om over na te denken.

Zelf gepinde bouwinspiratie en interieurinspiratie!

1 opmerking:

 1. Oh, ik ben zot van vide's! Dat heeft ons (toekomstig) plekje in Gent ook :) En zo'n zitbankraam, doen! Zo'n eiland in de keuken lijkt me idd de ruimte te breken/verkleinen. Zou je de afwasbak en het vuur niet tegen de muur kunnen plaatsen? En eventueel verrolbare werkeiland- elementen? Zodat je voor een feestje ofzo meer ruimte kan creëren?

  Ik lees gretig mee. Reuzecerieus wat jullie van dat prachtig stukje Gent gaan maken :)

  BeantwoordenVerwijderen